Biográfia

KEZDETEK

Zendaya Maree Stoermer Coleman 1996. szeptember 1-jén látta meg a napvilágot Oaklandben, California államban Claire Marie és Kazembe egyetlen gyermekeként. Édesapja korábbi házasságából 5 idősebb testvére van. Édesapja, Kazembe Ajamu Coleman afroamerikai, édesanyja, Claire Stroermer német és skót származású. Gyermekkorában sok időt töltött az orinadai California Shakespeare Theaterben, mivel édesanyja ott dolgozott, ezáltal a színház ifjúsági programjában tanult, valamint néhány produkcióban is fellépett. Mikor nyolc éves volt a Future Shock Oakland nevű tánccsoporthoz, amely a hip-hop és a hula táncokra összpontosított, és három évig tagja volt. Tanulmányait az Oakland School for the Arts-ban végezte, ahol szintén színészetet tanult. Később a Cal Shakes Conservatory programjában vett részt az American Conservatory Theater-ben.

KARRIER

Zendaya szakmai karrierjét a Macy’s, a Mervyns és az Old Navy divatmodelljeként kezdte. Még egy iCarly játékhirdetésben is szerepelt. Háttértáncosként szerepelt egy Sears-reklámban, a divatmárka kollekcióját a Disney színésznő, Selena Gomez mutatta be. 2009-ben szerepelt a Kidz Bop videóklipjében, mely Katy Perry Hot ‘n’ Cold című dalának volt az egyik feldolgozása. 2009 novemberében jelentkezett CeCe Jones szerepére a Disney készülő új sorozatához, mely akkor még a Dance Dance Chicago nevet viselte. Végül Rocky Blue szerepét kapta meg és a sorozat az Indul a risza! címet kapta.  A meghallgatáson Michael Jackson Leave Me Alone dalával lépett fel. Az Indul a risza! premierje 2010. november 7-én volt, és a 6,2 millió nézővel a második legjobban várt premierje lett a Disney Channel 27 éves történelmében. 2011. május 30-án megjelent első kislemeze Swag It Out címmel. Szintén ebben az évben június 21-én megjelent Bella Thorne-nal közös szerzeménye Watch Me címmel. 2011. június 5-én az Indul a risza! szereplőjeként feltűnt a Sok sikert, Charlie! című Disney-sorozatban.

2011-ben hangját kölcsönözte Fern karakterének a Csingiling és a nagy verseny című animációs rövidfilmben. Első nagyobb filmszerepét 2012-ben kapta a Bar/átok című filmben, melyben Halley Brandon-t alakította. Szintén ebben az évben egy epizód erejéig látható volt a Zsenipalánták című Disney sorozatban, mint Sequoia. 2012. február 29-én jelent meg Something to Dance For című promóciós kislemeze, mely a Live 2 Dance számára készült. 2012. szeptember 2-án aláírt a Hollywood Records-hoz. Októberben Zendaya fellépett a Teen Music Festivalon és a Smile Operation rendezvényén.

2013 februárjában csatlakozott a Dancing with the Stars című televíziós műsorba, mint versenyző. A műsor történelme során ő volt a legfiatalabb versenyző. Párja Valentin Chmerkovskiy volt, akivel második helyezettek lettek. Debütáló nagylemeze Zendaya címmel 2013. szeptember 17-én jelent meg. 2013. augusztus 6-án kiadta debütáló könyvét Between U and Me: How to Rock the Tween Year címmel. Szintén ebben az évben hangját kölcsönözte Lollipop karakterének a Szuperebek című animációs filmben. 2014-ben szerepet kapott a Megkutyulva című vígjátékban, melyben Zoey Stevens-t alakította. 2013 novemberében a Hónap Művészévé választották és szerepelt az NBC Today című műsorában, ahol élőben adta elő Replay című dalát.

2015-ben megkapta K.C. Cooper szerepét a K.C. A tinikém című amerikai Disney sorozatban. Szintén ebben az évben egy epizód erejéig látható volt a Feketék Fehéren című sorozatban, mint Resheida. 2016-ban megkapta Michelle szerepét a Pókember: Hazatérés című filmben. A film 2017 debütált a mozikban, mely az első hétvégén 17 millió dollár bevételt ért el. 2016. november 4-én megjelent saját ruházati márkája Daya by Zendaya címmel. 2017-ben szerepet kapott Zac Efron és Hugh Jackman oldalán A legnagyobb showman című filmben, mint Anne Wheeler. 2018-ban hangját kölcsönözte Chi karakterének a Jönnek a kacsák című animációs filmben. Szintén ebben az évben szinkronizált még az Apróláb című mesében.

2019-ben három epizód erejéig feltűnt a The OA című sorozatban, mint Fola. 2019-ben újra Michelle bőrébe bújt a Pókember: Idegenben című filmben. Szintén ebben az évben szerepet kapott az Eufória című sorozatban, ahol a főszereplőt, Rue Bennett-et alakítja. 2021-ben látható lesz majd a Dűne című drámában, mint Chani. Két filmszerepe van még bejegyezve, a Finest Kind és A White Lie című filmekben, azonban ezen filmek premierdátuma egyelőre nem ismert. Ez év február 5-én jelenik meg Malcolm és Marie a Netflixen, melyben Marie-ként lesz látható.

Saját fordítás! © Engedély nélküli másolása TILOS!